Facturatie uitbesteden

by admin
Facturatie uitbesteden

Ben je zelfstandig ondernemer, dan is een van de zaken die je aan anderen kunt uitbesteden is je debiteurenbeheer. Er zijn verschillende redenen om ervoor te kiezen je facturatie uit te besteden. Dit kan zijn omdat je zelf de kennis niet in huis hebt om dit te doen of omdat deze klus uit handen geven voordeliger is.

Hoe werkt facturatie uitbesteden?

Effectief debiteurenbeheer is voor iedere ondernemer belangrijk. Immers, de facturen die je verstuurt zijn de hoofdreden dat je onderneming kan bestaan. Ontstaat er vertraging in de betaling van je facturen, komt er te weinig geld binnen. Hierdoor kan je als ondernemer in de problemen komen.

Om er zeker van te zijn dat al je facturen op tijd worden betaald, is het nodig om hier een duidelijk overzicht van te hebben. Als je goed op de hoogte bent van de openstaande facturen kan je op tijd actie ondernemen wanneer er een of meer debiteuren je betalingstermijn (dreigen te) overschrijden.

Als je dit echt goed wilt doen dan zal je er tijd voor vrij moeten maken. Zeker als je regelmatig veel openstaande facturen hebt kan hier ontzettend veel tijd in gaan zitten. Dit zal zich weer vertalen in hogere kosten.

Gelukkig is er een alternatief. Dit is ervoor kiezen om je facturatie uit te besteden. Dit houdt in dat er een derde partij is die deze taak van jou als ondernemer overneemt. Vaak is dit een gespecialiseerd bedrijf die voor jou zowel de facturen verstuurt als de betalingen int.

Door deze partij wordt het overzicht bewaard en deze zorgt ervoor dat er op tijd herinneringen verstuurd worden. Het is natuurlijk wel zo dat er aan deze dienstverlening een prijskaartje hangt. Vaak betaal je per jaar of per maand administratiekosten.

Daarnaast zijn er ook nog andere vormen van dienstverlening waar de nadruk ligt op debiteurenbeheer. Dit is onder andere aan de orde bij voorfinanciering. Dit is het verkopen van je facturen aan een factoringmaatschappij.

Het voordeel hiervan is dat in dit geval de kosten voor het debiteurenbeheer inbegrepen zijn in de factoringskosten. Iedere door jou voorgefinancierde factuur wordt door de factoraar automatisch zowel verstuurd als geïnd.

Waarom je facturatie uitbesteden?

Waarom je ervoor kiest om je facturatie uit te besteden hangt af van de inrichting van jouw onderneming. Heb je meerdere mensen in dienst, dan kan het een betere keuze zijn om je debiteurenbeheer zelf te doen.

Wel is het dan de vraag of je meer tijd kwijt bent aan het zelf te doen of aan het uit te besteden. Ook is het belangrijk om na te gaan of de kosten wel tegen elkaar opwegen.  Vergelijk je de kosten van voor je personeel met de kosten van het uitbesteden, dan zou dit een besparing op moeten leveren.

Zeker voor ZZP’ers kan het handig zijn om de facturatie zelf te doen. Het is logisch dat je liever niet hebt dat het contact met je debiteuren via anderen verloopt.  Omdat je zelf de facturen naloopt blijf je in nauw contact met je opdrachtgevers.

Toch is het aan de andere kant ook weer zo dat uit handen geven van je facturatie je veel tijd en stress kan besparen. Het enige wat je in dit geval nog hoeft te doen is de factuur op te stellen en deze door te sturen. De rest wordt dan voor je gedaan.

Dit vind je misschien ook leuk

Financieelvakblad.nl

Een fervent lezer van alles omtrent finance? Bij Financieel Vakblad zit je goed. We bieden nieuwe inzichten, informeren en inspireren. Hiermee proberen we op een gezonde manier bij te dragen aan de informatie voorziening voor de financiële sector.

Tip van de redactie

Laatste berichten