Schenken aan een persoon boven de 40 jaar

by admin
Schenken aan een persoon boven de 40 jaar

Er zijn diverse mogelijkheden als je iets aan iemand wilt schenken. Je kunt aan een kind, kleinkind of ander persoon een schenking doen. Je zou zelfs kunnen schenken aan een goed doel. Schenk je iets aan iemand van tussen de 18 en 40 jaar, dan kan dit belastingvrij worden gedaan. Maar hoe zit dat bij schenken aan iemand boven de 40? Ook in dat geval heb je meerdere opties die het fiscaal aantrekkelijk maken. We vertellen je er in deze blog meer over. Hierbij worden de vier meest voorkomende opties in meer details besproken.

Welke vier fiscaal aantrekkelijke opties heb je?

Met betrekking tot het schenken aan iemand boven de 40 jaar, heb je meerdere opties waar je voor kunt kiezen. Eén van de opties waardoor je kunt schenken aan iemand van boven de 40 jaar, maar alsnog dit belastingvrij kunt doen, is door te kijken naar de leeftijd van de partner van je kind. Is de (fiscale) partner van hem of haar van een leeftijd jonger dan 40 jaar, dan kun je gebruik maken van de leeftijd van de partner. Je doet een schenking onder de hoge vrijstelling. Er kan alleen gebruik gemaakt worden van de leeftijd van de partner als je nog niet eerder onder de hoge vrijstelling een schenking hebt gedaan.

Er kan daarnaast gekozen worden voor een jaarlijkse vrijstelling. Hierbij maakt de leeftijd niet uit, omdat er belastingvrij een bedrag geschonken kan. In 2022 was de hoogte van deze belastingvrije schenking 5.677 euro. Ga je hoger dan dit bedrag, dan vervalt dus het belastingvrije voordeel. Er kan daarnaast gekozen worden voor schenken op papier, ook wel bekend als schenken door schuldigerkenning. Hierbij schenk je het vermogen maar blijf je er wel zelf over beschikken. In feite ontstaat er een schuld die pas bij overlijden afgelost hoeft te worden. Per jaar moet er wel 6% aan rente betaald worden aan de ontvanger van de schenking.

Tot slot is het schenken van onroerend goed nog een optie. Dit is met name een optie voor mensen die op dit moment over verhuurd onroerend goed beschikken. Bijkomend voordeel hiervan is dat er niet naar de daadwerkelijke waarde van de verhuurde woning gekeken wordt, maar dat er gebruik gemaakt wordt van de WOZ waarde. Dit kan flinke kortingen oplopen, waarbij het per jaar kan verschillen hoe hoog deze kortingen zijn. Op deze wijze kun je schenken aan iemand ouder dan 40 jaar en toch profiteren van fiscale voordelen. 

Dit vind je misschien ook leuk

Financieelvakblad.nl

Een fervent lezer van alles omtrent finance? Bij Financieel Vakblad zit je goed. We bieden nieuwe inzichten, informeren en inspireren. Hiermee proberen we op een gezonde manier bij te dragen aan de informatie voorziening voor de financiële sector.

Tip van de redactie

Laatste berichten