Een woning kopen in 2023

by admin
Een woning kopen in 2023

Ben je opzoek naar een nieuwe woning? Dan wil je vast weten waar je allemaal op moet letten en wat het betekent voor jou in 2023. Er zijn namelijk een aantal veranderingen doorgevoerd die gaan over de hypotheek. Om je daar wat meer inzichten in te geven staan alle wijzigingen hier handig voor je op een rijtje. Lees ze goed door, misschien werken ze nu wel in jouw voordeel! 

Overdrachtsbelasting 

Een van deze veranderingen gaat over de overdrachtsbelasting. Het kabinet wil deze belasting in 2023 verhogen voor particuliere beleggers. Je krijgt alleen met deze belasting te maken als je als nieuwe eigenaar het huis niet gaat gebruiken als hoofdverblijf. Het gaat dan over een verhoging 8% naar 10,4%. Met deze maatregel probeert het kabinet starters een eerlijkere kans te geven op de woningmarkt. 

Een woning kopen in 2023

Nationale Hypotheek Garantie

Je wist misschien al dat je ervoor kunt kiezen om een hypotheek af te sluiten met de Nationale Hypotheek Garantie. Maar dat kan alleen als de prijs van de woning onder een bepaalde grens zit. Afgelopen jaar werd deze grens al verhoogd en konden meer kopers al gebruik maken van de NHG. In 2023 wordt deze grens verder verhoogd, naar 405.000 euro. Dit is zelfs meer als je voor energiebesparende maatregelen kiest! 

Een woning kopen in 2023

Startersvrijstelling 

Ben je een starters en ga je jouw eerste woning kopen? Dan is het vast fijn om te horen dat de startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting wordt verhoogd. Dit komt door de huizenprijzen die de afgelopen tijd steeds meer zijn gestegen. Het zorgde ervoor dat het steeds moeilijker werd om in aanmerking te komen voor deze vrijstelling. Deze regel moet het allemaal net weer wat meer rechttrekken.

Een woning kopen in 2023

Samen een huis kopen

Ben je samen met jouw partner opzoek naar een nieuwe woning? Dan is er nog meer goed nieuws. Je mag vanaf 2023 het volledige inkomen van je partner meerekenen. Eerst was dit maar 90% en dat is nu 100% geworden. Op deze manier kun je samen meer geld lenen om dat ene droomhuis ook echt te kunnen kopen. 

Een woning kopen in 2023

De Jubelton

Tot slot is nog een andere verandering in 2023 die betrekking heeft op het Jubelton. Dit is een belastingvrije schenking die je bijvoorbeeld van je ouders kunt krijgen. Dit kun je gebruiken om een huis te kopen of om een huis te verbouwen. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Bijvoorbeeld aan het bedrag dat je mag schenken. Dat bedrag wordt in 2023 verlaagd. Let hier dus goed op!

Dit vind je misschien ook leuk

Financieelvakblad.nl

Een fervent lezer van alles omtrent finance? Bij Financieel Vakblad zit je goed. We bieden nieuwe inzichten, informeren en inspireren. Hiermee proberen we op een gezonde manier bij te dragen aan de informatie voorziening voor de financiële sector.

Tip van de redactie

Laatste berichten