Zo bescherm je al jouw waardevolle spullen in huis

by admin
Zo bescherm je al jouw waardevolle spullen in huis

Iedereen heeft wel iets in huis liggen dat erg waardevol is, of het nu om geldwaarde gaat of om emotionele waarde. Dat soort spullen wil je natuurlijk koste wat het kost beschermen. Je wilt niet dat ze gestolen worden of beschadigd raken, bijvoorbeeld bij een brand. Gelukkig zijn er manieren om jouw waardevolle bezittingen te beschermen, zoals het aanschaffen van een brandwerende kluis. In dit artikel bespreken we de voordelen hiervan!

Wat voor kluizen bestaan er?

Het beschermen van waardevolle spullen tegen diefstal of schade wordt meestal gedaan door deze in een kluis te stoppen. Er bestaan verschillende soorten kluizen die je als consument kunt kopen voor in huis, met diverse soorten sloten. Ga je een kluis kopen voor jouw waardevolle spullen? Dan is het natuurlijk wel handig om eerst goed uit te zoeken wat voor soort kluis het beste aansluit bij jouw situatie. Er bestaan onder andere inbraakwerende kluizen, brand- en inbraakwerende kluizen en pistool- en wapenkluizen. Daarnaast heb je nog kleinere soorten, zoals een documentenkoffer met een slot erop. Het meest gebruikte soort slot, is het bekende cijferslot. Uiteraard bestaan er ook kluizen met een sleutel en zelfs nog kluizen met een ouderwets draaislot. 

De voordelen van een brandwerende kluis 

Een kluis die beschermt tegen inbraak is natuurlijk super, maar het is helemaal ideaal als de kluis daarnaast ook beschermt tegen brandschade. De kans dat jouw waardevolle spullen brandschade oplopen, is misschien niet heel groot, maar als het wel gebeurt, blijft er waarschijnlijk niet veel van over. Een brandwerende kluis is dus geen overbodige luxe. Binnen de brandwerende kluizen bestaan nog verschillende gradaties. De betere kluizen bieden wel tot 2 uur bescherming tegen de hoge temperaturen van een brand. De wanden van een brandwerende kluis zijn dubbel uitgevoerd, waardoor de temperatuur zo lang mogelijk laag blijft in de kluis. Welke gradatie kluis je nodig hebt, hangt af van wat voor spullen je erin wil opbergen. Voor papieren zoals documenten, certificaten, diploma’s en dossiers moet de temperatuur in de kluis onder de 177 graden blijven. Bij datahouders zoals USB sticks, CD’s of DvD’s mag de temperatuur maximaal oplopen tot de 75 graden. Voor back-up tapes en externe harde schijven geldt een maximale temperatuur van 52 graden. 

Waar plaats je de kluis?

Als je een kluis hebt gekocht voor in huis, waar kun je deze dan het beste plaatsen? Het spreekt voor zich dat dit een plek is waar de kluis niet zichtbaar is. De plekken waar mensen het meest voor kiezen zijn: in de kledingkast op de slaapkamer of in een bergkast. Andere plekken waar je aan zou kunnen denken zijn: onder het bed, in de kelder, in de garage of zelfs ingebouwd in de muur of in de vloer. 

Dit vind je misschien ook leuk

Financieelvakblad.nl

Een fervent lezer van alles omtrent finance? Bij Financieel Vakblad zit je goed. We bieden nieuwe inzichten, informeren en inspireren. Hiermee proberen we op een gezonde manier bij te dragen aan de informatie voorziening voor de financiële sector.

Tip van de redactie

Laatste berichten