Hoe pak je de schenking aan een kind boven de 40 jaar aan?

by admin
Hoe pak je de schenking aan een kind boven de 40 jaar aan?

Hoe zit het met de schenking kind boven 40 jaar 2022? Als mensen kiezen voor een schenking, wordt er in de meeste gevallen voor gekozen om een schenking aan één van de kinderen te doen. Daarnaast wordt in de directe familie ook vaak gekozen voor een schenking aan een kleinkind. Schenk je iets aan een kind tussen de 18 en 40 jaar, dan kun je een specifieke bedrag belastingvrij aan hen schenken. Bij een kind ouder dan 40 jaar werkt dit toch net even anders. Hoe dat zit, vertellen we je hieronder.

Schenkingsplan opstellen voor kind boven de 40 jaar

Sowieso is het een aanrader om een plan op te stellen met betrekking tot de schenking die je aan jouw kind wilt doen. De eerste stap heb je al gezet, want je hebt besloten om een schenking te doen aan jouw kind. Hierbij heeft de leeftijd een invloed. Daarnaast kun je kiezen voor meerdere soorten schenkingen. Geef je direct geld, kies je voor beleggingen of schenk je onroerend goed? Ook de mate van zeggenschap over de schenking kan bepaald worden. Vooraf bepaal je de hoogte van de schenking. We raden altijd aan om een specialist in te schakelen voor hulp, zodat je zeker weet dat alles in kannen en kruiken is.

Schenking kind boven 40 jaar 2022

In 2022 heb je meerdere opties als je een kind boven de 40 jaar een schenking wil doen. Ten eerste kun je sowieso gebruik maken van de jaarlijkse vrijstelling. In 2022 is het vrijgestelde bedrag 5.677 euro. Dit bedrag zal volgend jaar weer anders zijn. Over dit bedrijf hoeft geen schenkingsbelasting betaald te worden. Zit je hierboven, dan betaal je 10% schenkingsbelasting tot 130.425 euro en 20% voor alles boven 130.425 euro. Een andere optie waar je voor kunt kiezen is het schenken van een onroerend goed, bijvoorbeeld als je een verhuurde woning bezit. Dit gaat met allerlei aantrekkelijke kortingen gepaard.

Een andere factor die je in het oog kunt houden, is de leeftijd van de partner van je kind. Is hij of zij jonger dan 40 jaar, dan heb je de optie om gebruik te maken van deze leeftijd. Alsnog kan er geschonken worden aan het eigen kind onder de hoge vrijstelling, mits je dit niet al eens eerder hebt gedaan. Tot slot heb je nog de mogelijkheid om te kiezen voor schenken op papier, ook wel bekends als schenken door schuldigerkenning. Hierbij neem je in feite een schuld op je bij je kind (met 6% jaarlijkse rente) die overgemaakt wordt op het moment van overlijden.

Dit vind je misschien ook leuk

Financieelvakblad.nl

Een fervent lezer van alles omtrent finance? Bij Financieel Vakblad zit je goed. We bieden nieuwe inzichten, informeren en inspireren. Hiermee proberen we op een gezonde manier bij te dragen aan de informatie voorziening voor de financiële sector.

Tip van de redactie

Laatste berichten