Maak een spaarplan in 5 stappen

by admin
Maak een spaarplan in 5 stappen

Een spaarplan helpt je niet alleen met het behalen van je spaardoelen, maar het is ook een goed moment om in je financiën te duiken. Want weet je eigenlijk wel hoeveel geld je elke maand uitgeeft en hoeveel er elke maand binnenkomt? Hoeveel geld je daadwerkelijk kan sparen en of je misschien elke maand best een bedrag kan besparen? Voor je aan de slag kan met het maken van een spaarplan, moet je natuurlijk ook kunnen weten wat een realistisch spaardoel is. Als je elke maand €350,- over hebt, is het niet handig om spaardoelen te maken waar je elke maand €500,- wil inleggen. Tijd om de handen uit je mouwen te steken. 

1. Creëer inzicht in je financiën

Inzicht in je financiën is key. Als je al inzicht hebt in je financiën, mag je jezelf een schouderklopje geven. Heb je nog geen inzicht in jouw financiële plaatje? Dan is er werk aan de winkel.

Pin je al je uitgaven? Mooi! Log dan in bij je bank en kijk wat je de afgelopen 3 maanden uitgegeven hebt én waar je dat geld aan uitgegeven hebt. Categoriseer deze aankopen en maak een verdeling tussen vaste- en variabele kosten. 

Vervolgens kijk je wat je inkomsten waren de afgelopen drie maanden. Zijn die elke maand hetzelfde of wisselt het? Als dat laatste het geval is, reken je uit wat je gemiddeld per maand verdient hebt de afgelopen 3 of 6 maanden. Hoe langer je teruggaat, hoe eerlijker het beeld is. 

Vervolgens kun je de som maken. Van de (gemiddelde) inkomsten (van maand X), trek je alle vaste- en variabele kosten af. En voilà: je weet wat je over hebt om te sparen elke maand. Vervolgens kun je eventueel kijken waar je geld kan besparen (er valt altijd geld te besparen), zodat het bedrag dat je elke maand kan sparen nog hoger wordt. Kun je wel wat hulp gebruiken bij inzichtelijk maken van je financiën? Goed nieuws! Op de website van Finance Freaks vind je de Cash Control Spreadsheet. In deze sheet kun je heel eenvoudig jouw financiën bijhouden. Van inkomsten tot uitgaven en van spaardoelen tot (extra) aflossingen op je hypotheek of (studie)lening. 

Als je nog niet alle uitgaven pint, is het slim om dit voortaan te doen. Want dan kun je altijd inloggen bij je bank en heb je altijd een goed overzicht en inzicht hoeveel geld er elke maand uitgaat. 

2. Aan de slag met je spaarplan

Nu je weet hoeveel geld je elke maand kunt sparen, is het slim om een spaarplan te maken. In dat spaarplan zet je het volgende:

  • Je spaardoelen
  • Verschil tussen lange- en korte termijn spaardoelen
  • Per spaardoel welk bedrag je bij elkaar wil sparen
  • Per spaardoel wanneer je dit bedrag bij elkaar wil sparen
  • Waar je wil gaan sparen (waar krijg je de hoogste rente?)

3. Maak concrete spaardoelen

Om jezelf te motiveren en om ervoor te zorgen dat de kans groter wordt dat je je spaardoelen ook behaald. Werkt het heel goed om (kleine) spaardoelen te maken. Dus in plaats van al het spaargeld op een grote hoop te gooien, onderverdeel je het in sub spaardoelen. Voorbeeld van concrete spaardoelen zijn:

  • “Op 30 november 2023 wil ik €5.000,- sparen voor de aankoop van een nieuwe auto.”
  • “Voor 1 september 2023 wil ik €600,- sparen voor de vakantie naar Italië.”
  • “Op 31 december 2023 wil ik €4.500,- sparen voor mijn droomhuis.”

Maak voor jezelf spaardoelen die realistisch zijn. Niets is zo demotiverend dan het telkens niet behalen van je spaardoelen. Wil je wél ambitieuze spaardoelen voor jezelf opzetten? Kijk dan of je of geld kan besparen of meer geld kan verdienen. 

4. Maak spaarpotjes aan

Bij bijna elke bank kun je spaardoelen aanmaken. Bij elke grote bank is dat mogelijk. Je maakt dan een sub spaarrekening aan. Die spaarpotjes geef je vervolgens de naam van je spaardoel, je voegt het bedrag toe en je hangt er een datum aan vast. Zo zie je ook een progressie balk en weet je of je op schema loopt met het behalen van je spaardoel(en) en/of je nog flink aan de bak moet. 

Maak een spaarplan in 5 stappen

5. Korte- versus lange termijn spaardoelen

Als je aan de slag gaat met het maken van een spaarplan, is het belangrijk om bij het bedenken van je spaardoelen een onderscheid te maken te maken tussen lange- en korte termijn spaardoelen. Als je bijvoorbeeld aan het sparen bent voor een (nieuw) huis, is dat een lange termijn spaardoel. Je hebt waarschijnlijk een paar jaar nodig om dat bedrag bij elkaar te sparen. Dan kun je ervoor kiezen te starten met deposito sparen.

Bij deposito sparen zet je je spaargeld tijdelijk vast tegen een hogere spaarrente. En als het een spaardoel is voor een iets langere termijn, kan dat natuurlijk prima. Je kunt deposito’s al openen vanaf 3 maanden. Het meest gebruikelijke is om een deposito vast te zetten voor minimaal 1 jaar (of langer). Dan krijg je verhouding wijs een hogere rente. Bij de meeste groot banken kun je starten met deposito sparen, maar ook bij neo banken zoals Leaseplan Bank en Brand New Day. 

Nu de spaarrente flink aan het stijgen is, wordt sparen ook weer interessanter. En kan het lonen – als je veel spaargeld hebt – om uit te zoeken waar je de hoogte spaarrente krijgt. Tijd om te kijken wat voor jou de beste optie is.

Dit vind je misschien ook leuk

Financieelvakblad.nl

Een fervent lezer van alles omtrent finance? Bij Financieel Vakblad zit je goed. We bieden nieuwe inzichten, informeren en inspireren. Hiermee proberen we op een gezonde manier bij te dragen aan de informatie voorziening voor de financiële sector.

Tip van de redactie

Laatste berichten