Hypotheek verhogen of persoonlijke lening?

by admin
Hypotheek verhogen of persoonlijke lening?

Ben je van plan om je woning te verbeteren of te verduurzamen? Dan heb je de optie om dit te financieren door je hypotheek te verhogen of een persoonlijke lening af te sluiten. Welke optie voor jou het beste is, hangt af van verschillende factoren, waaronder je financiële situatie en het bedrag dat je nodig hebt.

Persoonlijke lening of hypotheek verhogen voor- en nadelen

Een persoonlijke lening is vaak aantrekkelijk vanwege de eenvoudigere procedure. Er is minder papierwerk nodig en je hoeft niet naar de notaris, wat tijd en kosten bespaart. Een nadeel is dat de rente voor een consumptief krediet meestal hoger ligt dan een hypotheekrente.

Het verhogen van je hypotheek biedt het voordeel van een lagere rente. Bovendien krijg je extra hypotheekruimte als het geleende geld wordt gebruikt voor energiebesparende maatregelen. Een nadeel is dat je te maken krijgt met extra kosten, zoals notaris-, advies-, en taxatiekosten.

Invloed van marktontwikkelingen

Of je beter een persoonlijke lening af kunt sluiten of je hypotheek kunt verhogen, hangt ook af van de actuele rentes. Op dit moment zijn zowel de leen- als de hypotheekrentes relatief hoog. Uit onderzoek van de vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat bij bedragen tot € 23.000 een persoonlijke lening vaak voordeliger is, vooral vanwege de lagere bijkomende kosten. Bij hoge hypotheekrentes zal de grens tot welke bedrag een persoonlijke lening voordeliger is, hoger liggen. “Het blijft dus altijd belangrijk om vóór je een keuze maakt te berekenen op welke manier je op dat moment het beste je verbouwing kunt financieren. Je hypotheek verhogen hoeft niet altijd de voordeligste optie te zijn”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Dus, hypotheek verhogen of persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is ideaal als je snel geld nodig hebt voor kleinere verbouwingen of als je de kosten van extra formaliteiten wilt vermijden. Voor grotere projecten kan het verhogen van je hypotheek gunstiger zijn, doordat je kunt profiteren van de lagere hypotheekrente. De extra eenmalige kosten voor het verhogen van je hypotheek wegen dan niet meer op tegen de lagere rente.

Overwegingen bij je beslissing

Bij het maken van je keuze is het belangrijk om niet alleen naar de rentetarieven te kijken, maar ook naar de totale kosten op lange termijn. Kijk ook naar de flexibiliteit van de lening: kun je aflossen zonder boetes? 

Het financieren van woningverbetering vereist een zorgvuldige overweging van je opties. Zowel het verhogen van je hypotheek als het aangaan van een persoonlijke lening heeft zijn eigen voordelen en uitdagingen. Door je financiële situatie en de specifieke wensen zorgvuldig op een rij te zetten, kun je een keuze maken die het best past bij je behoeften en financiële doelen.

Dit vind je misschien ook leuk

Financieelvakblad.nl

Een fervent lezer van alles omtrent finance? Bij Financieel Vakblad zit je goed. We bieden nieuwe inzichten, informeren en inspireren. Hiermee proberen we op een gezonde manier bij te dragen aan de informatie voorziening voor de financiële sector.

Tip van de redactie

Laatste berichten