Je wil graag jouw eerste huis gaan kopen: hoe ga je te werk?

by admin
Je wil graag jouw eerste huis gaan kopen: hoe ga je te werk?

Als starter is het vandaag de dag niet meer zo makkelijk om een huis te kunnen kopen, maar de huizenprijzen worden langzaamaan weer wat gunstiger. Daarentegen moet je natuurlijk wel weer rekening houden met de hogere hypotheekrente. Een huis kopen kan een overweldigend proces zijn en er komt vaak meer kijken dan starters in eerste instantie verwachten. In dit artikel gaan we het hebben over een aantal belangrijke stappen die je moet doorlopen voordat je een eerste huis gaat kopen!

Breng een bezoek aan een onafhankelijke hypotheekadviseur

Voordat je gaat zoeken, wil je uiteraard weten in welke prijsklasse je kunt gaan zoeken. Op veel websites kun je een eenvoudige berekening maken om erachter te komen wat de maximale hypotheek is die je met jouw inkomen, en eventueel het inkomen van je partner, kunt krijgen. Deze berekeningen zijn vaak al redelijk kloppend, maar ze zijn niet zo nauwkeurig als de berekening die een hypotheekadviseur voor je kan maken. Een adviseur is namelijk op de hoogte van alle regels en wetgeving rondom het aanvragen van een hypotheek. Hij of zij kan je precies vertellen welk deel van je inkomen wel en niet mee kan worden genomen in de berekening en hoe dat zit met eventuele toeslagen of bonussen. Daarnaast kan een adviseur je verder helpen met het zoeken naar een geschikt huis en het bepalen welke aflossingsvorm het beste bij jouw situatie past. We raden je wel aan om naar een onafhankelijke adviseur te gaan, zoals NIBC Direct, aangezien zij niet aangesloten zijn bij een bank en je dus een onpartijdig advies zullen geven.

Hoe bereken je jouw maximale hypotheek?

Om te berekenen hoeveel jij maximaal kunt lenen, zijn er een aantal gegevens nodig. Ten eerste moet je natuurlijk jouw inkomen opgeven en waar dat inkomen vandaan komt. Dus of je in loondienst werkt onder vast contract of tijdelijk contract, of je ZZP’er bent of dat je een uitkering ontvangt of iets dergelijks. Een vast contract in loondienst kan 100% mee worden genomen in de berekening, een tijdelijk contract niet volledig, of je moet een werkgeversverklaring kunnen aanleveren waarop de werkgever aangeeft dat je bij gelijk functioneren uiteindelijk een vast contract gaat ontvangen. Werk je volledig als ZZP’er? Dan wordt het verhaal wat ingewikkelder. Er wordt dan gekeken naar het gemiddelde van je winst over de afgelopen drie jaar. Naast je inkomen moet je ook opgeven of je nog andere lopende leningen of openstaande schulden hebt. Ook je studieschuld moet je hierbij opgeven, anders wordt dit gezien als fraude. Heb je een studielening die je in 35 jaar mag afbetalen, dan heeft dit minder impact op je maximale hypotheek dan een lening die in 15 jaar af moet worden betaald. Naast de hypotheek die je nodig hebt voor een huis, is het ook belangrijk dat je rekening houdt met de overdrachtsbelasting en overige kosten die je moet betalen. Deze kosten mag je namelijk niet lenen!

Dit vind je misschien ook leuk

Een fervent lezer van alles omtrent finance? Bij Financieel Vakblad zit je goed. We bieden nieuwe inzichten, informeren en inspireren. Hiermee proberen we op een gezonde manier bij te dragen aan de informatie voorziening voor de financiële sector.

Tip van de redactie

Laatste berichten