Kan ik als starter nog een hypotheek krijgen?

by admin
Kan ik als starter nog een hypotheek krijgen?

Als starter een hypotheek krijgen is nog niet altijd zo gemakkelijk. Er zijn namelijk een aantal dingen die wel eens in je nadeel kunnen gaan werken. Denk bijvoorbeeld eens aan je studieschuld. Benieuwd wat wel mogelijk is voor jou als starter? Lees het in dit artikel.

Je studieschuld verzwijgen? 

Het verzwijgen van je studieschuld is niet langer meer mogelijk. Sinds 11 oktober 2021 is het namelijk mogelijk voor banken om je studieschuld, rechtstreeks bij DUO op te vragen. Er is hier echter nog steeds wel toestemming van de consument voor nodig. Slim is het dus niet om dit voor je te houden 

Bijdrage van je ouders mogelijk

Ook je ouders kunnen je helpen bij het krijgen van een hypotheek.

Hiervoor zijn drie mogelijkheden:

  • Je ouders doen een schenking

Het is dus mogelijk om een schenking van je ouders te krijgen voor het afsluiten van je eerste hypotheek. 

  • Je ouders lenen je het volledige hypotheekbedrag (bijvoorbeeld familiehypotheek) 

Een familiehypotheek is eigenlijk hetzelfde als een gewone hypotheek, echter wordt een deel van de hypotheek niet geleend van een bank maar van een familielid.  

  • Je ouders staan garant voor jouw hypotheek 

Hierin zijn twee opties mogelijk. Allereerst is het mogelijk dat je ouders garant staan voor een deel van de hypotheek. Als jij dus de hypotheek niet meer kunt betalen staan zij garant voor alleen dat deel. De tweede optie is dat je ouders garant staan voor de gehele hypotheek. Als jij dan de hypotheek niet meer kunt betalen zijn je ouders verantwoordelijk voor het bekostigen van de gehele maandlasten. 

De NHG regeling bij een startershypotheek

Het is mogelijk om als starter een hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Deze regeling geeft je zekerheid dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald. Met een NHG hypotheek kun je een rentekorting krijgen die oploopt tot wel 0.5% per jaar.Je mag heirbij een maximale hypotheek van 100% van de woningwaarde treffen. In 2022 kom je hiervoor in aanmerking wanneer je koopwoning maximaal 355.000 euro is. Wanneer je ook energiebesparende maatregelen wil kun je in 2022 een hypotheek afsluiten van 376.300 euro, 106% van de woningwaarde. Deze 6% moet gestoken worden in energiebesparende maatregelen. 

Gebruik maken van de starterslening

Als starter kun je gebruik maken van de starterslening. Dit is een lening van de gemeente waar je van gebruik kunt maken Sinds 2018 is het reglement van niet meer hypotheek op kunnen nemen dan de waarde van de woning ingegaan. Echter worden de huizen tegenwoordig voor hogere prijs in de markt gezet. Hierdoor moet je dus vaak eigen geld stoppen in het huis, een starterslening kan hierbij helpen. In de meeste gevallen bedraagt dit bedrag maximaal 20% van de koop(aanneem)som plus eventuele verbeter- of meerwerkkosten. 

Startershypotheek berekenen? Doe het geheel vrijblijvend. 

Dit vind je misschien ook leuk

Financieelvakblad.nl

Een fervent lezer van alles omtrent finance? Bij Financieel Vakblad zit je goed. We bieden nieuwe inzichten, informeren en inspireren. Hiermee proberen we op een gezonde manier bij te dragen aan de informatie voorziening voor de financiële sector.

Tip van de redactie

Laatste berichten