Hoe zorg je voor een goede band met je buren?

by admin
Hoe zorg je voor een goede band met je buren?

Een goede band met je buren kent veel voordelen. Ze kunnen een oogje in het zeil houden als je op vakantie bent en hebben een kopje suiker voor je als je er plotseling doorheen bent. Maar hoe bereik je dat eigenlijk, een goede band met je buren? En wat doe je als er toch conflicten uitbreken? Vraag je dan hulp van een mediator of raadpleeg je je rechtsbijstandverzekering? In dit artikel delen we tips hoe je als buren nader tot elkaar kunt komen en wat te doen als het toch niet zo lekker botert.

1. Maak kennis met nieuwe buren

Heb je plannen om te gaan verhuizen? Dan kan een rechtsbijstandverzekering afsluiten verstandig zijn. In de aanloop, tijdens en na de verhuizing kunnen zich allerlei conflicten voordoen. Ook met de nieuwe buren. Ben jij de nieuwkomer in de wijk? Stel je dan direct voor aan de buren links, rechts en tegenover je. Een borrel of koffiemoment organiseren kan natuurlijk ook.

2. Bied een helpende hand aan

Iedereen die wel eens verhuisd is, weet hoe stressvol het aarden in een nieuwe buurt is. Een helpende hand is dan ook vaak welkom. Bied bijvoorbeeld aan boodschappen te tillen, verhuisdozen uit de wagen te halen of laat de hond uit. Merk je dat je buren hier niet op zitten te wachten? Laat dan weten dat je voor ze klaarstaat als ze je nodig hebben en geef eventueel je 06-nummer door.

3. Spreek problemen tijdig uit

Irritaties tussen buren kunnen hoog oplopen, vooral als frustraties niet uitgesproken worden. Wacht daarom niet te lang met het aanspreken van je buren om zo ruzie te voorkomen. Let er hierbij op dat je geen verwijten maakt en dicht bij jezelf blijft. Eventuele suggesties of tips aandragen om het probleem te verhelpen laat zien dat je graag met de ander meedenkt.

4. Toon belangstelling

Smalltalk is efficiënt. Het zorgt ervoor dat we onze buren beter leren kennen, zonder dat we een diepgaande relatie aan hoeven gaan. Maak eens een complimentje over de ander zijn tuin, huisdier of kind en je zult zien dat een kleine opmerking een groots effect kan hebben. Ook een vriendelijke glimlach of hoofdknik als je elkaar passeert kunnen een flink verschil maken.

5. Organiseer een Burendag

Vaak weten we wel wie er naast ons woont, maar wie de andere buren in de wijk zijn, blijft vaak een raadsel. Wil je hier verandering in brengen? Neem initiatief en organiseer een barbecue, borrel of andere activiteit op Burendag. Burendag is een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds en vindt plaats op de vierde zaterdag in september. Voor het plannen van een (particuliere) Burendag kan een budget aangevraagd worden.

Dit vind je misschien ook leuk

Financieelvakblad.nl

Een fervent lezer van alles omtrent finance? Bij Financieel Vakblad zit je goed. We bieden nieuwe inzichten, informeren en inspireren. Hiermee proberen we op een gezonde manier bij te dragen aan de informatie voorziening voor de financiële sector.

Tip van de redactie

Laatste berichten