Geld lenen aan BV

by admin
Geld lenen aan BV

Als je zelf directeur-grootaandeelhouder bent is het heel eenvoudig om geld aan je BV te lenen. Omdat een lening aan je BV tot extra lasten leidt, kan dit in fiscaal opzicht voordelig zijn.  Er gelden namelijk hele andere fiscale regels dan wanneer je geld bij een bank zou lenen.

Lenen aan je eigen BV wordt ook anders gezien dan aangehouden spaartegoeden bij leningen aan derden. De vraag is natuurlijk hoe en op welke manier je daar het beste gebruik van zou kunnen maken.

Hoe zit het fiscaal om een lening aan je eigen BV te verstrekken?

Een lening aan je eigen BV wordt door de belasting gezien als extra last. Dit houdt in dat de belastbare winst omlaag zal gaan. Je kan hierdoor dus minder dividend uitkeren.  Door de Belastingdienst wordt een lening beoordeeld als een terbeschikkingstelling. Deze wordt in Box 1 opgenomen.

Dit houdt in dat je in dit geval progressieve belasting moet betalen over de rente van de zakelijke lening die je aan je BV hebt verstrekt.  Wel geldt hierbij dat je recht hebt op een ter beschikkings vrijstelling van 12 %.

Zou je privé geld van de bank lenen en zou je dit geld vervolgens voor een lening aan je BV willen gebruiken, dan valt deze lening ook onder de ter beschikking vrijstellingsregeling. Ook de rente op deze lening is weer aftrekbaar in Box 1.

Waarom een zakelijke lening verstrekken aan je BV?

Het is een feit dat een zakelijke lening verstrekken aan je BV niet in alle gevallen voordelig is. Wanneer je echter een laag rendement behaalt op privé beleggingen kan het wel interessant zijn. Dit is ook het geval wanneer de bank weigert om een lening aan je BV te verstrekken.

Deze constructie wordt ook regelmatig gebruikt vanwege de aftrekbaarheid van verlies.  Dit is het geval als de BV niet in staat is om de lening ook daadwerkelijk terug te betalen. Hierop wordt door de Belastingdienst echter streng gecontroleerd.

Tips om voordelig geld aan je BV te lenen

Er zijn een aantal punten waar je goed op moet letten wanneer je besluit om je BV een lening te verstrekken. Het is altijd belangrijk om vooraf advies in te winnen van een fiscalist of je accountant. Dit voorkomt dat je achteraf problemen krijgt.

Zakelijk handelen

Ga je met een BV een zakelijke lening aan, dan moet je voor de wet aan kunnen tonen dat je zakelijk handelt. Het is daarom aan te raden de zakelijke afspraken in een overeenkomst vast te leggen. In deze overeenkomst dienen een aflossingsschema en een rentepercentage te staan.

Fiscale glijclausule

Voor je eigen BV geldt dat alleen het deel van de rente wat zakelijk is aftrekbaar is. Dit geldt ook voor de terbeschikkingstelling rente. Daarom is het verstandig om een fiscale glijclausule op te nemen. Dit wil zeggen dat je de rente die in deze overeenkomst staat en die niet aan de fiscale eisen voldoet, je in alle gevallen op deze clausule terug kunt vallen.

Dit vind je misschien ook leuk

Financieelvakblad.nl

Een fervent lezer van alles omtrent finance? Bij Financieel Vakblad zit je goed. We bieden nieuwe inzichten, informeren en inspireren. Hiermee proberen we op een gezonde manier bij te dragen aan de informatie voorziening voor de financiële sector.

Tip van de redactie

Laatste berichten