Lenen voor ZZP’ers

by admin
Lenen voor ZZP’ers

Als je wilt lenen als ZZP’er valt dat natuurlijk helemaal niet mee, want waar kun je eigenlijk terecht? Er zijn gelukkig wel mogelijkheden om geld te lenen voor jouw bedrijf of misschien wel voor een bedrijfsauto. Het kan ook zo zijn dat je wilt lenen voor privégebruik, omdat je een nieuwe keuken of badkamer nodig bent, ook dat kan tegenwoordig best wel. Er zijn wel wat extra voorwaarden waar je aan moet voldoen als ZZP’er, omdat je inkomen wat minder zekerder is dan iemand die een vast dienstverband heeft. Wij gaan je in deze blog meer vertellen over het lenen voor ZZP’ers, zodat ook jij met een gerust hart een lening af kunt sluiten.

Er zijn een aantal extra voorwaarden

Als jij een lening afsluit is het natuurlijk absoluut niet de bedoeling dat je in de problemen komt, financieel moet je alles wel kunnen blijven bolwerken. Een kredietverstrekker zal de inkomsten van een ZZP’er flink onder de loep nemen, om zo een duidelijk beeld te krijgen van wat er binnen komt. Ze kijken niet alleen naar de inkomsten, maar natuurlijk naar iets minder. We vertellen je hieronder meer daarover.

  • De winsten die jij de afgelopen jaren gemaakt hebt, dit is belangrijk om een goede schatting te kunnen maken van de gemiddelde inkomsten. Daarnaast is het ook belangrijk dat het bedrijf wel echt actief geweest is over een periode van drie jaar. Als je winsten lager waren dan de afgelopen periode van drie jaar, zullen ze het laagste inkomen gebruiken voor het beslissen van de hoogte van de lening.
  • Het is belangrijk over een positief vermogen te beschikken, maar eventuele reserveringen worden niet meegenomen in de berekening.
  • Een positief werkkapitaal van je bedrijf is minstens zo belangrijk voor de beslissing van de kredietverstrekker. Met het werkkapitaal wordt bedoeld dat je de dagelijkse financiële verplichtingen wel kunt blijven voldoen. Hierbij kun je denken aan salarissen, materialen en leveranciers die betaald moeten worden.

Hoeveel kun je eigenlijk lenen?

Je kunt eerst een ruwe schatting maken, dit kan meestal wel online. Daarna kun je een aanvraag indienen voor een lening. Let wel op dat geld lenen ook geld kost en dat je deze moet terug betalen. Het is dus ook niet aan te raden om alles wat je kunt lenen op te nemen, we kunnen dus wel zeggen dat je een verstandig besluit moet nemen.

Welke lening past bij een ZZP’er?

Je kunt net als andere mensen kiezen tussen twee varianten, het doorlopend krediet en een persoonlijke lening. In de meeste gevallen is een persoonlijke lening de beste mogelijkheid die je kunt kiezen als ZZP’er. Met een persoonlijke lening heb je namelijk niet te maken met een variabele kostenpost. Een doorlopend krediet kan wel variabele kosten met zich mee brengen en is eigenlijk niet zo handig om af te sluiten als ZZP’er.

Wat is handig wat betreft de looptijd van een lening?

Het is op voorhand moeilijk te zeggen wat de beste looptijd is die aansluit bij een ZZP’er, maar bij een persoonlijke lening kun je de looptijd zelf aangeven. Bij een doorlopend krediet daarentegen moet je een maandelijks bepaald percentage aflossen van bijvoorbeeld één tot drie procent.

Ga voor een lage rente

Je kunt het beste een lening afsluiten waarbij je een lage rente moet betalen, want laten we eerlijk zijn alles wat je kunt besparen is meegenomen. Er zijn ook niet veel verschillen tussen de verschillende kredietaanbieders. Vraag wel even na of je kosteloos extra in mag lossen als je dat zou willen, want dat kan de looptijd van je lening namelijk verkorten.

Dit vind je misschien ook leuk

Financieelvakblad.nl

Een fervent lezer van alles omtrent finance? Bij Financieel Vakblad zit je goed. We bieden nieuwe inzichten, informeren en inspireren. Hiermee proberen we op een gezonde manier bij te dragen aan de informatie voorziening voor de financiële sector.

Tip van de redactie

Laatste berichten