Geld lenen als startende ondernemer

by admin
Geld lenen als startende ondernemer

In de meeste gevallen heb je als startende ondernemer een financiering nodig om je bedrijf te beginnen. In dat geval is het handig om je door de overheid een handje te laten helpen. Er zijn namelijk een aantal bekende regelingen en subsidies voor startende ondernemers.

MKB-krediet of microkrediet

Als je startkapitaal nodig hebt kan het zo zijn dat je in aanmerking komt voor een MKB- of microkrediet. Dit is een regeling van de overheid. Eigenlijk moet je deze hetzelfde zien als een zakelijke lening. De bedragen hiervoor liggen tussen 50.000 en 250.000 euro

Voorwaarden MKB-krediet

 • Het krediet is bedoeld voor startende ondernemers
 • Het is alleen voor bedrijven die maximaal 250 medewerkers in dienst hebben
 • Dit geldt ook voor ZZP-ers
 • De looptijd is tussen 1 en 10 jaar
 • Je dient iedere maand een aflossing te doen en rente te betalen

Ook als je een kleinere lening nodig hebt, is het goed om een microkrediet in je achterhoofd te houden.

Borgstelling MKB-krediet

In een aantal gevallen kan je (nog) niet bij de bank terecht om een lening af te sluiten. Dit is het geval als je nog niet genoeg zekerheden hebt. Met de Borgstelling MKB-kredieten kan je bij de bank een hoger bedrag lenen dan je normaal zou kunnen krijgen.

In Nederland is het zo dat je pas na drie jaar ondernemen voor deze kredietvorm in aanmerking komt. Toch kan dit voor je financiële planning nu al heel erg interessant zijn.

Voorwaarden borgstellingskrediet

 • Je onderneming bestaat minimaal 3 jaar
 • Je hebt een maximale jaaromzet van 50 miljoen euro
 • Een balanstotaal van 43 miljoen euro

De kans is natuurlijk groot dat jij hier nog lang niet bij in de buurt komt. De regel is dat je vanaf een kredietbehoefte van 266.667 al ¾ van je investering met een krediet financieren. In andere gevallen geldt dat er sprake is van een bovengrens.

Het maximale bedrag wat via een BMKB-krediet geleend mag worden is 1,5 miljoen euro.

Investeringsfondsen

Met dank aan de regeling Seed Capital Technostarters is het mogelijk om zowel in techstarters en creatieve bedrijven te investeren. Startende ondernemers kunnen een beroep doen op meer dan 20 verschillende fondsen. Welke techstarter of creatieve starter er investeert wordt bepaald door de fondsmanager.

Erasmus for Young Entrepreneurs

Als jonge ondernemer kan je in aanmerking komen voor het Erasmus for Young Entrepreneurs-programma. Je hebt binnen dit programma de mogelijkheid om voor de termijn van maximaal 6 maanden bij een klein of middelgroot bedrijf in een ander EU-land te werken. Hierdoor kan je een schat aan ervaring opdoen.

Startersaftrek en zelfstandigenaftrek

In dit artikel bewaren we een van de belangrijkste regelingen voor starters voor het laatst. Eigenlijk is de startersaftrek gewoon een verhoging van de zelfstandigenaftrek. De reden hiervan is het stimuleren van het starten van een nieuw bedrijf.

Als starter kan je hierdoor in de eerste vijf jaar dat je onderneming bestaat in totaal driemaal een extra bedrag aftrekken van je winst. Om hieraan te voldoen gelden deze regels:

 • Je moet recht hebben op zelfstandigenaftrek
 • In de vijf jaar die voorafgingen aan het betreffende belastingjaar mag je niet vaker dan 2 keer gebruik hebben gemaakt van de zelfstandigenaftrek
 • En je mag in de vijf voorafgaande belastingjaren geen ondernemer geweest zijn

Dit vind je misschien ook leuk

Financieelvakblad.nl

Een fervent lezer van alles omtrent finance? Bij Financieel Vakblad zit je goed. We bieden nieuwe inzichten, informeren en inspireren. Hiermee proberen we op een gezonde manier bij te dragen aan de informatie voorziening voor de financiële sector.

Tip van de redactie

Laatste berichten