Om een doorlopend zakelijk krediet aan te vragen hoef je maar enkele stappen te doorlopen. In de meeste gevallen zal de kredietverstrekker om informatie vragen. Hieronder vallen zaken zoals de bankafschriften over een bepaalde periode.
Een eerste vereiste is dat er in ieder geval een ondernemersplan wordt ingediend. Maar de grote vraag is natuurlijk voor wie een krediet geschikt is en hoe je deze het beste kan afsluiten of in andere gevallen, oversluiten.
Wat is een doorlopend krediet?
Eigenlijk is een doorlopend krediet een gewone lening. Het verschil is dat je als ondernemer op elk moment geld op kan nemen. Hier hoort natuurlijk wel een kredietlimiet bij. Je kan als ondernemer zelf bepalen of en hoeveel geld je binnen deze limiet opneemt.
Wat het aflossen betreft, je betaalt alleen rente over het deel van het krediet wat je ook daadwerkelijk hebt opgenomen. Bij een doorlopend zakelijk krediet wordt er maandelijks afgelost. Indien je dit als ondernemer nodig vindt kan je het afgeloste bedrag later weer opnemen.
Het verschil met een kortlopend krediet is dat er bij een doorlopend krediet geen vaste looptijd is. Nog een verschil is de flexibele rente. Door het verstrijken van de tijd kan de rente omhoog of omlaag gaan.
Een doorlopend zakelijk krediet is bij uitstek geschikt als je als ondernemer wat meer financiële ruimte wilt hebben en geen probleem maakt van een rente die variabel is en een langere looptijd van je krediet.
In de meeste gevallen wordt bij een doorlopend zakelijk krediet om een bedrag voor de lange termijn visie gevraagd. Hieronder vallen zaken zoals het onderhoud van machines en het wagenpark.
Een doorlopend zakelijk krediet afsluiten
In het verleden vergde het afsluiten van een doorlopend zakelijk krediet nogal wat papierwerk. Tegenwoordig kan dit in de meeste gevallen gewoon online. Wel is het zo dat aanbieders eerst een inschatting van je kredietwaardigheid maken.
Vaak gebeurt dit door analyses op de historie van je rekening. Het kan ook wel eens voorkomen dat een krediet cijfers eerst de jaarcijfers van je bedrijf willen zien voordat er wordt overgegaan tot het verstrekken van een doorlopend zakelijk krediet.
Ook heeft de kredietverstrekker de mogelijkheid om via online kredietchecks op openbare data van je bedrijf op te vragen. Het spreekt voor zich dat dit voordelen heeft voor de lening. Het is hierdoor mogelijk om de aanvraag snel te laten verlopen.
Een doorlopend zakelijk krediet oversluiten
Wil je als ondernemer je zakelijke krediet oversluiten, dan wil dat zeggen dat je een oude lening aflost en er weer een nieuwe lening wordt afgesloten. Er zijn een aantal kredietverstrekkers die hiervoor een oversluitservice aanbieden.
Dit betekent dat de nieuwe kredietverstrekker voor je regelt dat de lening wordt overgesloten. Voor het geval je nieuwe kredietverstrekker deze service niet heeft, zal je dit als ondernemer zelf moeten regelen.
Wel is het verstandig om bij de oude kredietverstrekker zelf het verzoek voor beëindiging van je oude krediet in te dienen. Gebeurt dit niet dan blijf je als kredietnemer geregistreerd staan bij deze kredietverstrekker.